Landbrugslauget
  Udskriv

Mel fra Brinkholms marker

Få nymalet mel fra gårdens eget mølleri med i abonnementskassen.

Af Tina Unger

Som et af få steder i Danmark leverer Brinkholm friskmalet mel fra gårdens stenkværn lige til døren. Og melet er ikke bare friskmalet fra egen mølle. På Brinkholm sorteres den næringsrige kim ikke fra før kornet males.

Kimen til alt godt
Og hvorfor gør vi så meget ud af, at det hele korn skal males på gårdens egen stenkværn? For det første er kimen så at sige kornets madpakke. Her opbevares hoveddelen af kornets protein, E-vitamin samt de sunde flerumættede fedtsyrer. For det andet mener vi, at korn skal males på stenkværn, fordi stenkværne maler mel ved lavere temperaturer, og herved bevares næringsstoffer og smag bedre i melet.

Fuldkorn eller sigtet mel?
Disse gode egenskaber for mel fra Brinkholm gælder for både fuldkornsmel og sigtet mel, men da de fleste næringsstoffer sidder i skallerne, indeholder fuldkornsmel flest næringsstoffer. Men det er jo nu engang sådan at julebag eller finere bagværk bliver mest vellykket med sigtet mel – derfor leverer vi mel både til både hverdag og fest.

Duften af frisk mel
Kender du duften af frisk mel? Det lugter ikke hvidt og tørt, men snarere sådan lidt fint frisk og grønt. Det er duften af gode olier og flygtige aromastoffer. Det er duften af godt mel! Køb ind til dit forbrug over 1-2 uger. Som duften af andre gode råvarer også forsvinder over tid, således forsvinder også duften af frisk mel.
Men hvorfor har industrien valgt at fjerne den sunde kim fra mel? Af manglende tillid til, at forbrugerne forstår at bruge friske varer, når de er friske, kunne man fristes til at svare. Sagen er den, at de gode olier i kimen harskner over tid, når først kornet bliver malet. Derfor kan mel med kim kun holde sig 2-3 måneder.

Vil du forkæle familien eller venner med morgenboller, så prøv nedenstående grundopskrift
Den kan varieres i det uendelige. Kan blive til boller eller brød. Kan tilsættes nødder, kerner, revne rodfrugter osv. osv.

Om aftenen
En lille klump gær blandes i 8 dl væske (kærnemælk, mælk, yoghurt, vand). Tilsæt 1 spsk salt samt evt. nødder, kerner eller andet. Tilsæt 250 g fuldkornsmel og herefter sigtet mel indtil dejen kan æltes. Ælt dejen, så længe du gider – jo længere jo bedre.

Næste morgen
Tag en klump dej fra til næste gang. Form boller af dejen med to skeer og sæt dem på en bageplade. Lad dem efterhæve eller sæt dem direkte i ovnen, alt efter hvornår de skal spises.