Udskriv

Mel fra Brinkholm

Sidste nyt (28 sep)

Vores valsede hvede (og valset rug) er fortrineligt til at putte i dejen som kerner, specielt hvis dejen langtidshæver, men valset hvede kan også bruges til at drysse ovenpå brødet før bagning istedet for f.eks. sesamfrø. (går både med rugbrød og franskbrød)

 

Sidste nyt (19 sep)

Jeg har modtaget to opskrifter på henholdsvis flutes og boller med ølandsmel - de er lagt på opskriftsiden. (klik for link)

 

Sidste nyt (23 aug)

Der er kommet to ny opskrifter på boller og brownies - og et billede af grovbrødet.

 

Sidste nyt: (17 aug. 2010)

Vi mangler et par bageforsøg mere, men jeg forventer at vi snarligst vil vil indføre valset hvede og rug i sortimentet. Der ligger allerede en opskrift på opskriftsiden. Valset hvede og rug kan bruges direkte i dej uden at de behøver at være kogt først.

Det groveste grove - groft fuldkornsbrød klik for opskrift

Iøvrigt kan det grove mel med fordel bruges til:
madpandekager, brød enten 100% eller som 40-50% tilskud, vafler, 50% i småkager, i frikadelledej, til panering, til.....kom med et bud !

Status på Ølandshveden:
Nu har vi snart haft Ølandshveden i et lille års tid – i den tid har jeg også lært en hel del om denne. Jeg må indrømme at jeg i starten var noget spændt på hvor svært det ville være at bage med ølandshveden. Jeg havde læst mig til at man helst skulle bruge bageferment eller surdej for at få et ordentlig resultat. Det bar nogle af de første opskrifter fra min hånd også præg af. Efter utallige prøvebagninger og skriveri med nogle ihærdige bagekunder har jeg lært meget mere. Ølandshvede er som udgangspunkt absolut lige så nemt at bage med som almindeligt mel – altså med ganske almindeligt gær!

Hvis man så samtidigt bruger surdej kan man komme endnu længere - men så siger man også samtidigt langtidshævning. Det burde man nu alligevel altid gøre for at lade fytin'et blive nedbrudt så vi kan udnytte mineralerne i kornet.

Fordelen med ølandshveden er så at den kan så meget mere.

  • Den smager af mere
  • Den kan absorbere mere vand (giver et saftigt og holdbart brød der ikke tørrer hurtigt ud)
  • Den har mere protein
  • Den har en meget god glutenstruktur, den kan blive så elastisk som tyggegummi.

Når den bliver malet på stenmølle kommer der kim- og skal-dele med i melet. Det giver et højere fiberindhold og dermed mere sundt brød – men også et lidt mere brunt brød.

Melet kan bruges til fødselsdagboller, brød, småkager etc. – hvis man blot ikke forventer et helt sne-hvidt og smagsneutralt resultat.

Sommerkonkurrence / Opskriftskonkurrence :

Send din ynglingsopskrift hvor du bruger vores Ølandshvede- eller rug-mel til
mel@w-hallgren.dk og deltag i sommerens opskriftskonkurrence. Alle opskrifter vil blive offentliggjort her på hjemmesiden under opskrifter. Til høst tid kåres vinderne som i præmie får en kasse blandet mel.

Grovbrød / fuldkornsbrød :

Det kan sagtens lade sig gøre at lave fuldkornsbrød med vores mel. Faktisk kan det lade sig gøre at bage brød alene med vores grove fuldkornshvedemel. Det skal æltes rigtigt godt igennem (en klar fordel med en røremaskine), (kan indeholde en hel del vand) - stilles til langtidshævning i en form som dagen efter hæver noget tid i stuetemperatur og derefter bages. Ikke noget med at "dejen skal slås ned" Så grove brød kan bages med en hævning. Man skal ikke forvente kæmpestore luftbobler, men bestemt et hævet brød som er dejligt at spise - og rigtigt sundt !!! Opskriften kommer senere under menuen opskrifter, jeg skal blot lige have kontrolbagt det en gang mere.