Landbrugslauget
  Udskriv

Weekendlandmand

Andelshavere og familie og venner samt abonnenter har mulighed for at være 'landmand' for en weekend på vores gård Brinkholm. Nedenfor kan du læse lidt om arbejdsopgaverne samt en rapport fra 2 weekendlandmænd i de perioder, hvor vi havde høns .

Arbedsopgaver:
Har du lyst til et weekendophold på Brinkholm?
Du er velkommen til at invitere børn og familie med. Der er mulighed for at nyde langstrakte marker, æbletræer, solnedgang ved Tryggevælde Å.

Der er altid masser af opgaver at varetage på en gård som også har salg af grøntsags-abonneemntskasser. Om lørdagen i tidsrummet kl. 10-14 skal man være med på Pakkeholdet, som pakker grøntsagskasserne, der distribueres søndag og mandag. I forårs- og sommerperioden kan man deltage i lugearbejdet på grøntsagsmarken eller hjælpe med andre igangværende projekter.

I de perioder vi har hønsehold, skal disse passes. Opgaverne her skal varetages inden for tidsrummet lørdag morgen-søndag eftermiddag. Hønsene skal lukkes ud og ind lørdag samt ud om søndagen. Ud over at holde øje med hønsene skal der samles æg ind, foder og vand skal checkes.

Manglende landmandserfaring er ingen hindring. Vi vil foreslå, at du kommer på besøg og får introduktion til opgaverne under en rundvisning. Der er tale om opgaver, som enhver kan klare. Du vil kunne kontakte vores konst. tegnende landmand Bill ved tvivlsspørgsmål, og manualer vil være tilgængelige.

Weekendlandmandsrummet i stueetagen ved siden af kontoret kan bruges som overnatningsmulighed. Det er ca. 25 m2, har 2 senge og rummer et tekøkken. I september 2010 blev det nye overnatningsrum, Kastanie-Ly, indviet. K-Ly ligger bag ved andelshaverlængen med indgang fra Pakkehallen og er ca. samme størrelse som WL-rummet med 2 senge. Toilet og bad findes i hjerterummet med indgang fra gårdspladsen.

Du er velkommen til at kontakte os for nærmere oplysninger. Endelig tilmelding skal ske en uge før planlagt weekend pr. e-mail eller telefon.

Rapport fra 2 weekend landmænd:
Allerede i begyndelsen af maj havde vi ”bestilt tid” til at være weekendlandmænd i september, og nu skulle vi (Maya 25 og Jette 50) have vores debut. Vi slog et par fluer med ét smæk, for det var samtidig arbejdsweekend.

Jeg (Jette) ankom fredag kl. 17 for at få instruktion af vores landmand Hardy og blive installeret i det gamle elevrum/havestuen, som er weekendlandmændenes soverum. Det gik nemt.

Hardy førte an op til hønsehuset og viste, hvor foderet var, og hvilke automater det skulle i, hvordan vandanlægget fungerede, hvordan man lukker for redekasser og på samlebåndet kører æggene frem til ægsorteringsmaskinen. Det tog 10 minutter, så var jeg selv alene i gang.

Ægsorteringsmaskinen er en rigtig Storm P. -model, der gennemlyser æggene og sorterer dem i 4 størrelser. Den er sjov for lidt større børn, der kan nå op og er hurtige på fingrene, og så barnlige sjæle som mig. Efter sortering lægges æggene i store bakker og transporteres i trillebør op til køleskabet. Det er en rar tanke, at de æg, jeg lige har samlet, kommer ud sammen med grøntkasserne, både til os og alle jer andre i løbet af den kommende uge. Bagefter kom turen til at passe kyllingehuset, hvor 2 høns gik og hyggede sig med deres kyllinger.

Vi var i alt 5 på gården den aften, så der blev etableret fælles aftensmad. Det var hyggeligt og gav også lidt indsigt i, hvordan det går til hverdag på gården. Da vi købte andele i Brinkholm, var det også med den hensigt, at vi her kunne få afløb for vores lyst til at rode i jorden og nyde den pragtfulde natur, gården er omgivet af, men kort efter Brinkholms etablering fik vi selv uventet en masse jord at passe, så Brinkholm måtte vente.
Og nu nærmede solnedgang sig – hønsene skulle puttes. Alle på nær en enkelt, som synes der var bedre udenfor, var gået ind og havde sat sig til rette. Den sidste var søvnig og nem at få ind. Så blev lemmene og døren til hønsegården lukket og dørene checket. Der er ingen ræve, men hvorfor tage chancen?

Lørdag formiddag ankom Maya. Og en masse andre mennesker. Grønne Familier i Roskilde havde bestilt rundtur hos Hardy. De har en andel i gården og virkede meget interesserede. Der kom selvfølgelig også andelshavere til arbejdsdagen. Pia og Hardy havde delt os i små grupper, og vi fik klaret hver vores opgaver. Selv jeg, der til daglig arbejder i en stor IT-virksomhed, og Maya, der læser biokemi, havde håndværkerkundskaber nok til at være med. Ane Marie havde sørget godt for os alle med gode kager og overblik og sans for det, der lige skal laves.
Til aften havde Lone lavet den dejligste middag, som ”arbejderne” indtog nede
ved åen. De fleste overnattede og fortsatte stille og roligt med opgaverne om søndagen.

Som weekendlandmand har man sine faste pligter, høns skal passes, og fyret skal passes (der er ”manualer” i weekendlandmandsrummet og i hønsehuset, så alle kan finde ud af det). Det har første prioritet. Har man derudover overskud til mere, er der masser af opgaver at tage fat på, som lyst og evner nu rækker. Vi fx var med til at bage brød af gårdens gode mel (det blev spist, før nyt var færdigt) og fandt nogle steder, hvor der trængte til en kærlig klud og støvsuger.

Har du/I selv lyst, så bestil tid og ring lige til Hardy forinden og hør, hvad I skal have med af sengetøj og lignende. Weekendlandmandsrummet har et veludstyret køkken og masser af (senge)plads. Alt er meget enkelt og ligetil.

Med venlig hilsen
Maya og Jette